Recenze: Significant Mother - Sitcom, o kterém jste možná neslyšeli, ale měli byste ho zkusit

Sympatická komediální podívaná, která sází na trochu lechtivější humor.

Se sitcomem Significant Mother vyrukovala stanice The CW jako s letním "zaplněním" vysílacího času, takže se dalo předpokládat, že nepůjde o nic světoborného. A první epizoda skutečně nebyla něčím, na co byste dlouho vzpomínali.

Ale jak se říká, neměli bychom soudit na první pohled. Tím nechci říct, že by se ze seriálu postupem času vyklubala špičková podívaná, ale určitě jde o svižnou, zábavnou a sympaticky obsazenou sérii, která neurazí.

I když, to možná není úplně pravda. Neurazí kvalitou, ale vtípky jako takové jsou občas trochu pikantnější. Ne ale přehnaně, jsou tu malinko odvážnější sexuální narážky, ale nic vysloveně vulgárního a nechutného. Pár puritánů by ale mohlo ohrnovat nos.

Z mého pohledu je humor tak akorát rázný. Navíc, je dobře načasovaný. V drtivé většině případů, když už to vypadá, že dění bude hodně sentimentální, přijde některá z postav s hláškou, která celou situaci uvolní.

Gagy nepatří k těm, u kterých se budete válet po zemi smíchy tak, že se spálíte o koberec, ale 95 % z nich funguje, zasmějete se u nich a málokterý je vysloveně trapný. Ne vždy jde o trefu do černého, ale málokdy vám bude stydno za scenáristy.

Fajn obsazení

Z devíti dílů první řady nebyl žádný nudný, kadence vtipů je dostatečná, aby měly jednotlivé epizody dostatečný spád, hluchých míst je minimum. Finální díl první série mohl být sice o něco údernější a závěr byl trochu uspěchaný, ale žádnou epizodu bych neoznačil za vysloveně slabou.

Zklamaní byli asi ti, kteří očekávali nějaký propracovanější dějovou linku. Significant Mother chtěla hlavně pobavit a tak jde spíše o slepenici momentů, které vyplývají z hlavní zápletky. Promyšlenější příběh byste hledali marně.

Prostě tu máme sexy mamču Lydii (Krista Allen), jejího syna Natea (Josh Zuckerman) a jeho nejlepšího kamaráda Jimmyho (Nathaniel Buzolic). Jimmy se dá dohromady s Lydií.

To je vše, dál už se seriál věnuje tomu, co s sebou podobná situace přinese. Naštěstí, šílející Nate, který se s tím nemůže smířit, je námětem jen prvního dílu, další už se zabývají jinými zápletkami, které vyplynou ze vztahu starší ženy a mladšího samce.

Ale tvůrci vsadili na odlehčenost a ne úplně očekávatelné vtípky, takže neuslyšíme hromady narážek na věkový rozdíl. Scenáristé se vydali trochu jiným směrem a nezvolili tenhle laciný přístup. Často vezmou docela reálnou situaci a přisypou trošku absurdity a pořádnou porci humoru.

Na tom, že to obvykle funguje mají velkou zásluhu i představitelé hlavních i vedlejších rolí. Je mezi nimi chemie, mají charisma, je sice pravda, že postava Natea osciluje mezi sympatickým joudou a otravným chytrolínem, ale obvykle je to první případ.

K srdci mi moc nepřirostl australský švihák Atticus (Jay Ali). Ten je onou klasickou podivnou vedlejší postavou, která se obvykle objeví jen proto, aby pronesla nějakou hodně ujetou hlášku (a v jeho případě vtipnou jen zhruba v polovině případů), ale jinak jsem s obsazením více než spokojen.

Ve zkratce: 

Svižná, lehce drzá komediální podívaná se sympatickými herci, která nemá vyšší ambice než pobavit. A to se jí daří. Je tak akorát pikantní, vtipy jsou načasovány dobře, sentimentu je vyvážené množství... Není to asi nic, co by se stalo legendárním, ale zasmát se (a to často) u toho dá.

Klady

+: Obsazení
+: Tak akorát pikantní humor
+: Svižné

Zápory

-: Postava Atticuse není moc zábavná
-: Nate je někdy otravný

Hodnocení: 65 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat