Recenze: Divorce S01E01 - Věříte v pravou lásku? Tak se na tohle rozhodně nedívejte

Nic pro romantické duše.

Sarah Jessica Parker a HBO, to je partnerství, které v minulosti velmi dobře zafungovalo. Sex ve městě je toho jasným důkazem. Právě tenhle kultovní seriál se stal jedním z nejvýraznějších projektů její kariéry a také velkým hitem pro kabelovou stanici HBO.

Není tak divu, že zmíněná televize a Sarah znovu spojily síly. Tentokrát je ale výsledkem něco, co je žánrově trošku někde jinde.

Seriál Divorce je kombinací dramatu a černé komedie. Ale na rozdíl od Sexu ve městě, Divorce chybí onen uvolněný nadhled.

Jde o záměr, protože Divorce, jak už je z názvu zřejmé, se zaměřuje na ne úplně nejveselejší téma. Řeší se tu situace, kdy si člověk uvědomí, že už není ve vztahu šťastný a začne panikařit, protože se obává toho, že mu proteče život mezi prsty a on nebude šťastný.

Seriál sice není čistokrevným dramatem, ale zrovna optimistický také není. Několikrát jsem si během sledování vybavil můj oblíbený film Válka Roseaových (1989), protože stejně jako seriál Divorce, i ten obsahuje momenty, které jsou zadaným lidem až příliš dobře známé.

Divorce vás ale nechce uvrhnout do deprese, proto nabízí i docela drsný humor. Ať už jsou to divoké opilecké výstupy nebo snaha o orální sex.

Láska nekvete v každém věku

Určité scény jsou trochu přitažené za vlasy, ale ne tolik, aby člověk začal mít pocit, že jde o standardní sitcom. Jak bylo naznačeno, Divorce často působí docela reálně.

Já jsem si rozvodem neprošel a ani to nemám v plánu, ale dovedu si představit, že by některé rozchody mohly vypadat podobně.

A i když téma seriálu není zrovna veselé, musím říct, že já jsem se docela pobavil. Je to trochu ošklivé, ale ony momenty, ve kterých jsou postavy znechucené ze svých protějšků, jsou (pro diváka) úsměvné.

Ovšem, občas mi bylo některých "hrdinů" docela líto a skoro mě z jejich situace mrazilo. Přece jen, být v neuspokojivém vztahu, s dětmi, které vás nenávidí... Není to moc příjemné.

Navíc, když herci podívají autenticky působící výkony. Upřímně řečeno, být někým, kdo prochází krizí ve vztahu, tak bych se tomuhle seriálu vyhnul obloukem, protože může působit až příliš skutečně.

A stejně tak si umím představit, že by podobná podívaná mohla znervóznit ty, kteří věří v klasické "a žili šťastně až do smrti". Divorce vás velmi rázně poučí o tom, že partnerský život není procházka růžovým sadem.

Hlavním cílem seriálu ale (asi) není znechutit vám partnerské soužití, ale pobavit a to z mého pohledu zvládl. Některé situace jsou zbytečně absurdní a asi by mi nevadilo, kdyby byl seriál o něco méně depresivní, ale humorné momenty jsou obvykle opravdu humorné a obsazení je fajn.

Ve zkratce:

Nový seriál s hvězdou Sexu ve městě ukazuje, že rozvod není sranda. Tedy ne pro jeho aktéry, ovšem pro diváka ano. Divorce je místy překvapivě realistický, ale současně nabízí pár docela zábavných momentů. A jako třešinku na dortu kvalitní obsazení.

Klady

+: Herci
+: Černý humor
+: Místy velmi realistické

Zápory

-: Ale jindy až moc absurdní
-: A někdy zbytečně depresivní

Hodnocení: 75 %

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat