Recenze: Živí mrtví 7x08 (Hearts Still Beating) - Jaká byla letošní poslední epizoda?

Negan pokračuje v řádění. POZOR, SPOILERY!!!

Poslední letošní díl The Walking Dead je za námi. A byl jsem moc zvědavý na to, jak se seriál rozloučí, než se na pár týdnů vydá na odpočinek. Co si budeme povídat sedmá série není úplnou trefou do černého.

Některé epizody byly dobré, jiné docela zklamáním a nejsem tak překvapen, že sledovanost dost výrazně klesá. Děj se málokdy výrazně posunul kupředu, některé díly byly téměř nudné, akce bylo poskrovnu, bylo toho dost, co napravovat.

Nemůžu říct, že by se to aktuálnímu dílu podařilo. Vlastně se ani nezdálo, že by se o to snažil. Tvůrci se místo toho, aby zběsile navýšili tempo a zavalili nás jednou akční scénou za druhou, rozhodli pro trošku jiný přístup.

Hearts Still Beating je pomalá, skoro by se chtěla říct až melancholická podívaná, která si dala za cíl dvě věci. V první řadě nás znovu přesvědčit o tom, že je Negan (Jeffrey Dean Morgan) zvrácený tyran, který si užívá utrpení druhých.

A zadruhé nový díl posloužil jako předehra k blížící se alianci Kingdom, Hilltop a Alexandrie. Tvůrci sice nedávno naznačili, že moment z komiksu, kdy tyhle tři komunity spojily síly, nemusí na obrazovky vůbec dorazit, ale jak se zdá, vše k tomu směřuje.

Opět nemůžu říct, že by byl aktuální díl dějově natřískaný až po okraj, ale tentokrát to nevadilo. Bez ohledu na to, že epizoda nebyla úplně krátká, tak nenudila. Důvod je ten, že se nám propojila většina příběhových linek z předchozích částí, takže nehrozilo to, co v minulosti, tedy roztažení příběhu jedné nebo dvou osob do čtyřiceti nebo padesáti minut.

Většina dějových linií je docela zajímavých, až na výjimku v podobě dění kolem Carol (Melissa McBride) a Morgana (Lennie James). Ty jsme viděli jen chvilku a nevadilo mi to, stejně nic moc zajímavého nenabídli (jen klasické odmítání boje a dožadování se klidu).

Negan si nedá pokoj

Většina zúčastněných chce jednu jedinou věc a to zabít Negana. Není to překvapení, ten chlapík opravdu není milý pán. I v nové epizodě má na svědomí několik úmrtí. Konkrétně dvě (jedno přímo a jedno nepřímo).

Sice byly zabity vedlejší postavy, ale nenechalo mě to úplně lhostejným. Spencer (Austin Nichols) nebyl žádný velký sympaťák, ovšem tvůrci na moment předvedli jeho charismatičtější stránku, aby ho vzápětí nechali zemřít s vnitřnostmi v rukou. A ač se i během posledních pár minutách života zachoval jako hajzlík, tak mi ho bylo docela líto.

Stejně jako Olivie (Ann Mahoney). Ta v seriálu neměla příliš výraznou roli, ale v předchozím dílu se blýskla, když se postavila Neganovi a byla to docela milá slečna, která si umřít určitě nezasloužila.

Nebyla zabita žádná z hlavních postav, ale nevadilo to, i tak měly smrti slušný emocionální dopad a člověk kvůli nim začal ještě víc nenávidět Negana.

Určitě vás tak jako mě potěšilo, že se konečně i Rick (Andrew Lincoln) rozhodl postavit Neganovi a vrátit mu vše i s úroky.

V Hearts Still Beating nedošlo k formování zmíněné aliance, ale pouze k náznakům toho, že k něčemu takovému dojde. Problém to ale nebyl. Závěr, který se věnoval Rickovi a několika dalším vůdčím osobnostem z Alexandrie, které dorazily do Hilltop, aby oznámily, že hodlají bojovat, byl z mého pohledu působivější než cliffhanger ze závěru šesté řady.

Možná nešlo o zrovna dramatickou podívanou, ale také nebyla tak lacině působící a okatá. Bylo fajn vidět Ricka, jak se objímá s Darylem (Norman Reedus) a to, že i osoby, které mají důvod se nemít zrovna v lásce, hodlají spojit síly proti drsnému nepříteli.

Překvapuje mě to, ale letošní "malé finále" mě v podstatě uspokojilo. A to bez ohledu na fakt, že v něm nebyl jeden velký zvrat za druhý, konec nebyl nikterak strhující a akce bylo opět poskrovnu. Stačilo mi, že se pomalu začíná formovat rebelie proti Neganovi a nemůžu se dočkat toho, až v dalších dílech nabere na obrátkách.

Ve zkratce:

Jestli čekáte epickou podívanou, která vám nabídne jeden dějový zvrat za druhým, tak budete zklamaní. Letošní poslední epizoda vsadila, stejně jako některé předchozí díly, na pomalejší tempo, ale naštěstí to není nudné a náznaky toho, co se chystá, jsou možná působivější než hromada zběsilé akce (na kterou stejně nedojde).

Klady

+: Rodící se aliance
+: Negan ví, jak vyvolat nenávist diváků
+: Finální scéna

Zápory

-: Nudná příběhová linka s Morganem a Carol

Hodnocení: 85 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat