Čo bolo, to bolo: Beverly Hills 90210 - Co se takhle na chvíli vrátit mezi mladé a bohaté?

Už je to čtvrt století, co jsme poprvé navštívili Beverly Hills.

Seriál Beverly Hills 90210 se poprvé vřítil na obrazovky v roce 1990, konkrétně 4. října. A vydržel tam pěkně dlouho. Poslední díl byl k vidění 17. května 2000. Projekt se dočkal 10 řad a celkem 293 epizod a to už je slušný výkon.

Ale seriál neodstartoval úplně nejlépe. Sledovanost nebyla nic moc. Ovšem poté, co stanice Fox začala seriál reprízovat během léta, diváků rázem přibylo a vznikl nám tu nový hit. A z několika herců se staly sexsymboly, o kterých mělo mnoho z nás vlhké sny.

Bez ohledu na to, že z představitelů hlavních rolí byly rázem hvězdy, mnoho z nich do konce natáčení nevydrželo. Vlastně jen čtyři byli k vidění ve všech řadách a to Jennie Garth, Tori Spelling, Brian Austin Green a Ian Ziering. Obsazení se v průběhu deseti let střídalo skoro ze dne na den.

Mimochodem, jedná se o nejdelší seriál, který produkoval legendární Aaron Spelling (otec Tori Spelling).

Herecká škatulata hýbejte se

Původně se měl seriál jmenovat Class of Beverly Hills a hlavní postavy měly být o něco starší. Ale nakonec byly omlazeny o jeden rok a finální název byl Beverly Hills 90210 (asi není nutné vysvětlovat, že jde o poštovní směrovací číslo).

První obsazenou herečkou byla Jennie Garth, která se ale musela hodně snažit, o roli Kelly se ucházela pětkrát. Pokud jde o Gabriellu Carteris (Andrea), tak nejdříve měla dojem, že je pro roli středoškolačky moc stará (a negentlemansky poznamenám, že hrát ve věku 29 let šestnáctiletou studentku je opravdu docela zvláštní), ale nakonec se rozhodla ucházet o roli Brendy (Gabriella má dvojče, takže věřila, že je to pro ni vhodná postava). Tvůrci ji ale obsadili jako Andreu.

Nebyla jediná, kdo nakonec získal jinou roli, než o kterou se původně ucházel. Luke Perry měl zájem o roli Stevea, ale nakonec ztvárnil Dylana. Ten se mimochodem měl objevit jen v jedné nebo dvou epizodách, ale nakonec tomu bylo jinak. Fox sice nechtěl, aby měl více prostoru, ale Spelling si to prosadil. A dokonce nejdříve dotoval jeho plat ze svého, aby Foxu dokázal, že má postava potenciál.

Ani Tori nejdříve nepřemýšlela o roli Donny. Prošla si castingem na postavu Kelly. A to pod jiným jménem (Tori Mitchell), aby nezískala práci jen díky známému příjmení. Filmaři ji ale poznali a obsadili ji jako Donnu.

Seriál se dočkal několika spin-offů (Melrose Place a Modelky s.r.o.) a nové verze nazvané jednoduše 90210 (začala se vysílat v roce 2008). Ale žádný z následujících seriálů úspěch původního projektu nepřekonal.

Beverly Hills 90210 bylo zařazeno do několika žebříčků nejlepších seriálů a dočkalo se několika ocenění a nominací na ně (dokonce i na Zlaté glóby).

Zajímavosti

* Hilary Swank měla smlouvu na dva roky, ale byla vyhozena po 16 dílech. Truchlit ale nemusela, brzy nato získala roli ve filmu Kluci nepláčou (1999), za který si odnesla Oscara. Přesto ale byla chvilku deprimovaná a prohlásila: "Pokud nejsem dost dobrá pro Beverly Hills 90210, nejsem dost dobrá pro nic." 

* Pro exteriérové záběry domu Walshových posloužila budova v Altadeně (Kalifornie)

* Postava Jima Walshe (James Eckhouse) byla vyhlášena 41. nejlepším televizním taťkou časopisem TV Guide.

* Jima Walshe si v pilotní epizodě zahrál Lyman Ward, ale jeho scény byly vystřiženy a přetočeny s Jamesem Eckhousem.

* Škola West Beverly neexistuje, ale střední škola Beverly Hills High School nesouhlasila s použitím jejího jména v seriálu.

* Po odchodu Shannen Doherty byly s nabídkou na roli osloveny Drew Barrymore, Alicia Silverstone nebo Alyssa Milano. Barrymore ale odmítla, chtěla se soustředit na filmovou kariéru. Silverstone také neměla zájem. Milano byly silně zvažována, ale nakonec se náhradou Brendy stala Tiffani Thiessen.

* Herec Douglas Emerson sám požádal o to, aby mohl ze seriálu odejít. Rozhodl se skončit s herectvím. Poté působil v Letectvu Spojených států a později založil rodinu.

Jak dnes vypadají představitelé hlavních rolí? 

Jason Priestley (Brandon Walsh)





Shannen Doherty (Brenda Walsh)




Jennie Garth (Kelly Taylor)




Ian Ziering (Steve Sanders)




Gabrielle Carteris (Andrea Zuckerman)




Luke Perry (Dylan McKay)




Brian Austin Green (David Silver)




Douglas Emerson (Scott Scanlon)




Tori Spelling (Donna Martin)




Carol Potter (Cindy Walsh)



James Eckhouse (Jim Walsh)























Také jste tak žrali Beverly Hills 90210?
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE