TV Šťabajzny: Mayim Bialik - Šeredka ze seriálu Teorie velkého třesku je docela kus. A má předky v Československu

Sheldon má štěstí.

Kalifornská rodačka Mayim Hoya Bialik přišla na svět 12. prosince 1975. Jen pro zajímavost, kořeny její rodiny najdeme v Polsku, Maďarsku, ale také Československu.

Její první herecké zkušenosti přišly docela brzy, už jako děcko se objevovala v různých seriálech (The Facts of Life nebo MacGyver). Za zlom se dá ale považovat až seriál Kvítko. Zahrála si ve 114 epizodách.

Svět showbyznysu se jí určitě líbil, ale také nezapomínala na studia. Překvapivě se ale rozhodla, že nastoupí na UCLA (University of California, Los Angeles), přestože byla přijata i na prestižní univerzity Yale a Harvard. Důvod byl prostý, nechtěla se stěhovat na východní pobřeží a být daleko od rodiny.

Na UCLA získala bakalářský titul z oborů neurověda, hebrejská studia a židovská studia. Poté se rozhodla pokračovat, měla v plánu získat doktorát. V roce 2005 si dala na moment pauzu od šprtání, aby se věnovala herectví, ale už v roce 2007 obdržel titul Ph.D. v oboru neurověda.

Slečna je tedy velmi vzdělaná, ale přesto se našla spíše v herectví než, aby trávila čas v laboratořích (i když pravda, v Teorii velkého třesku se v nich vyskytuje často. Ale jde jen o kulisy).

Po roce 2007 jsme ji mohli vidět nebo slyšet například v animovaném seriálu Johnny Bravo nebo Sběratelích kostí.

Ovšem, nejvíce se zatím proslavila rolí doktorky Amy Farrah Fowler v kultovním sitcomu Teorie velkého třesku. Nejdříve šlo o vedlejší roli, ale od osmé epizody čtvrté řady se stala součástí hlavního obsazení. Za svůj výkon byla v letech 2012, 2013, 2014 a 2015 nominovaná na cenu Emmy.

Jen pro zajímavost, v jedné epizodě Raj (Kunal Nayyar) poznamenal, že by měli do svého bowlingového týmu přizvat skutečnou Bialik "Víte, kdo je zřejmě velmi chytrý? Ta holka z Kvítka. Má Ph.D. z neurovědy nebo něčeho takového." 

Osud tomu chtěl, že o pár dílů později se Mayim začala v seriálu objevovat. Samozřejmě ale nehraje sama sebe.

Kromě herectví se Mayim našla i v psaní, v roce 2012 vydala knihu Beyond the Sling: A Real-Life Guide to Raising Confident, Loving Children the Attachment Parenting Way. No, název to není zrovna krátký.

Herečka se vdala už v roce 2003 a to za Michaela Stonea. V roce 2005 se jim narodil první syn, o tři roky později druhý. A právě děti byly hlavním důvodem, proč se rozhodla věnovat hraní a ne vědecké profesi. Takhle má prý více času být s rodinou. Manželství vydrželo do roku 2012, v listopadu se ale pár rozvedl.

Mayim možná není úplně klasickou kráskou, ale nutno říct, že oproti Amy, která má asi dojem, že make-up je pohlavní choroba, nosí svetry po dědečkovi a má brýle, které nebyly stylové ani před dvaceti lety, vypadá její představitelka v civilním životě hodně dobře, co myslíte?






Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE