Hra o trůny: Která z postav zřejmě věděla, kdo je pravým otcem Jona Snowa?

Kdopak asi zná tohle velké tajemství?

Ve finále šesté řady Game of Thrones (recenze) přišla "pecka" v podobě zjištění, že Ned Stark není otcem Jona Snowa (Kit Harington). To tušil málokdo (byť to tvůrce knižní předlohy George R.R. Martin naznačil už před lety), ale teď se ukazuje, že pravdu zřejmě znal kromě Neda a jeho sestry a skutečné matky Jona Lyanny (Aisling Franciosi), ještě někdo. Někteří se domnívají, že to byl mistr Aemon (Peter Vaughan) a usoudili tak z proslovu, který měl k Jonovi už v první řadě:

"Láska je zkázou povinností. Pokud by někdy nastal den, kdy by tvůj otec lord byl donucen zvolit si mezi ctí na jedné straně a těmi, které miluje na straně druhé, co by udělal?... Co je čest ve srovnání s láskou ženy? A co je povinnost proti pocitu, když třímáš novorozeného syna v náručí? Nebo bratrovým úsměvem?"

SOUVISEJÍCÍ: GEORGE R.R. MARTIN PRÝ NAZNAČIL PRAVDU O JONU SNOWOVI UŽ V ROCE 2002

Upřímně, i kdybych si daná slova přečetl pětkrát, tak bych v nich nenašel náznak toho, že Ned není otcem Jona. Ale oddaní fandové seriálu jsou větší hnidopiši (a také často čtou mezi řádky, i když tam někdy vůbec nic není) a někteří došli k tomu názoru, že monolog, který zazněl v deváté epizodě (ve které byl popraven Ned), sice vypadal, že je o Nedovi, ale ve skutečnosti byl o pravých rodičích Jona.

Je na místě zmínit, že Aemon byl původně znám jako Aemon Targaryen, takže je tu možnost, že znal pravdu.

Někteří diváci si výše zmíněná slova vysvětlují tak, že Ned dal přednost své lásce k sestře Lyanně, před povinností, ke své ženě Catelyn (Michelle Fairley), když jí lhal o tom, že je Jonův otec. Lyanna se vzdala cti kvůli lásce k Rhaegerovi Targaryenovi, který je považován za skutečného otce Jona a zmínka o úsměvu se prý týká toho, že Ned a Lyanna se na sebe měli poslední šanci usmát, když Lyanna umírala.

Ano, svým způsobem to smysl dává, ale spíše to na mě působí tak, že lidé hledají náznaky o skutečném původu Jona i ve věcech, ve kterých nic takového není. Nebo si myslíte, že Aemon skutečně znal pravdu?
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat