Hra o trůny: Natáčení seriálu vydělalo Severnímu Irsku pořádný balík

Kolik?

Game of Thrones není zrovna laciným seriálem. Mluví se o tom, že šestá řada stála zhruba 100 milionů dolarů (a z toho asi 90 spolkla devátá epizoda). Není divu, že jde o nákladný projekt, natáčí se na několika různých místech, herci v hlavních rolích dostávají 300 tisíc dolarů za roli (v příští řadě to bude dokonce 500 tisíc dolarů), HBO se prostě musí hodně plácnout přes kapsu.

Není tedy divu, že je Severní Irsko nadšené, protože se podstatná část záběrů natáčí tam. Což generuje hodně velké peníze. Za šest let natáčení by to mělo být zhruba 150 milionů liber. Například organizaci Nothern Ireland Screen, která investovala do pilotní epizody 3,2 milionů liber, se údajně vrátilo 21,2 milionů liber a člověk nemusí být ekonom, aby pochopil, že je to dobrá investice.

SOUVISEJÍCÍ: ŠESTÁ ŘADA GAME OF THRONES V ČÍSLECH

Výdělkům velmi pomáhá také turismus. Je jasné, že spousta fandů míří do Irska, aby si prohlédli místa, kde se natáčí. Ostatně, v Irsku prý existuje něco kolem 25 firem, které pořádají zájezdy po lokacích, kde vznikají záběry pro seriál.

Jen pro informaci, HBO si nevybrali Severní Irsko jen kvůli krásné krajině, ale svou roli měly i daňové úlevy, které filmaři dostali.

Teď si ale budou muset milovníci seriálu chvíli počkat, natáčení se posunulo, protože tvůrci chtějí chladnější počasí. Do Západozemí totiž přichází ona pověstná zima.

Premiéra kratší sedmé řady se odehraje až v létě.
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat