Téma: Víte, kolik si vydělají scenáristé filmů a seriálů?

Velmi slušné částky.

Musím poznamenat, že mě překvapilo zjištění, že scenáristé filmů a seriálů nevydělávají až tak velké peníze. Bez jejich práce bychom se neměli v kině a na obrazovce na co dívat, ale i tak platí to, že pokud nějaký autor dostane za scénář k filmu například milion dolarů, tak patří k malému procentu vyvolených.

Milion se může zdát jako hodně, ale když se člověk zamyslí nad tím, že někteří herci si přijdou klidně na dvacet nebo třicet milionů dolarů za roli, tak to zase taková bomba není.

Dobrou zprávou pro pisálky je ale to, že podle nových údajů uskupení Writers Guild of America West došlo v případě platů k mírnému nárůstu. Alespoň v případě filmů.

Společně sdružuje velké množství scénáristů (i když ne úplně všechny, aktuálně má společnost něco kolem osmi tisíc členů), takže její informace mají váhu. A nová data ukazují, že pátý rok za sebou si členové přišli dohromady na víc než jednu miliardu dolarů.

Konkrétní čísla jsou následující: 362,1 milionů získali filmoví scenáristé a 803 milionů dolarů seriáloví scenáristé. V případě filmových scenáristů je to nárůst o 1,9 % ve srovnání s minulým rokem. U televizních autorů jde o pokles o dvě procenta.

Je na místě poznamenat, že ne všichni členové poskytli své finanční výsledky, takže finální čísla jsou ještě lepší.

Jen pro zajímavost, rekord v případě scénáře drží dvojice Terry Rosio a Bill Marsilii. Ti dostali pět milionů dolarů za film Déjá Vu (2006)



Zdroj: WGA
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat