Zamyšlení: Proč vlastně tolik lidí fandí Franku Underwoodovi?


Klasický hrdina to zrovna není.

Seriál streamovací společnosti Netflix House of Cards/Domek z karet slaví velké úspěchy. A nemalou zásluhu na tom mají nejen výtečné scénáře, vynikající obsazení a působivá režie, ale samozřejmě i hlavní postava Frank Underwood, kterého ztvárňuje skvělý Kevin Spacey

Jedna věc je jasná, Frank rozhodně není klasickým seriálovým hrdinou. Ostatně, dnes jsou v módě nejednoznačné postavy. Diváci nejsou zvědaví na "dokonalé" Mirky Dušíny, protože prostě nepůsobí dostatečně reálně. Těžko se ztotožnit s někým, kdo se chová jako světec. Všichni víme, že takoví lidé prostě neexistují, každý (ano, úplně každý) občas provádí věci, za které by se měl asi stydět. 

Ovšem, Frank je trošku jiná liga. Je to maniak, sociopat a také vrah. Přesto davy jeho fanoušků neustále rostou. Je jich víc a víc a doufají, aby se mu povedlo vše, co chce. A to i ve chvíli, kdy stojí proti někomu, kdo neprovádí takové prasárny jako on.

Jenže jsem si všiml toho, že nejde o typ postavy, kterou milujeme nenávidět. Mnozí jí prostě mají rádi. Není pro ně záporák, je pro ně skoro idol. A to je trochu děsivé. Nechci tu filozofovat, ale přiznejme si, není úplně košér držet palce osobě, která strká lidi pod vlak metra. 

Na Frankovi asi mnohým lidem imponuje to, že se nebojí ušpinit ruce a to vůbec. Možná se jim líbí, že je schopen toho, čeho oni ne, protože jim to svědomí nedovolí. Ale i tak je malinko znepokojující, že je pro někoho "modlou". 

Líbí se snad jeho vyznavačům, že docela efektivně zvládá zatajit hromadu sv*ňáren, které pravidelně dělá? Je to něco, čeho by si měli lidi cenit? A doufají vůbec, že nakonec Frank dostane, co si zaslouží? 

A to je právě ona palčivá otázka. Co si zaslouží? Jeho fanoušci asi budou rázně proti, aby ve finále zaplatil za své zločiny. Diváci, kteří mají morální kompas namířeným "správným" směrem asi naopak věří, že i na Underwooda dojde. 

Moc by mě zajímalo, která skupina je větší. A pokud ta první, tak by to mohlo být vcelku zneklidňující. Nebudu tu tvrdit, že fandění televizní postavě má nějakou výraznější výpovědní hodnotu o tom, jaký člověk skutečně je, ale na druhou stranu, pokud někdo doufá, že Frankovi projdou všechny jeho hříchy, je to malinko zvláštní. 

Přiznám se, že svým způsobem mě Frank také fascinuje. Šokuje mě jeho chladnost, bezohlednost a amorálnost. Ale já patřím k těm, kteří doufají, že nakonec bude se džbánem chodit pro vodu tak dlouho, až se ucho utrhne.

Frankovi fandové mě asi za tohle prohlášení sežerou, ale je to tak, očekávám, že dříve nebo později prostě Underwood ochutná trpké ovoce své práce. 

Jako naivnímu člověku se mi prostě chce věřit, že boží mlýny melou pomalu ale jistě. A když už ne v reálu, tak v seriálech a filmech by snad mohly :). 

Nechápejte mě špatně, líbí se mi, že v televizi a kině nevidíme jen samé klaďasy, to by byla nuda. Ale když se bude každý chovat jako "hajzlík" a nebude to mít žádné následky, docela by mě to zneklidnilo. Ono by to opravdu mohlo vyslat špatný signál. 

A nezbývá se mi, než se zeptat vás, chcete, aby nakonec Frank doplatil na své chování nebo byste byli rádi, kdyby mu vše prošlo? 
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat