Recenze: Insecure S01E01 - Chcete se zasmát? Tak zkuste tuhle novinku

Povedený seriál, ne, že ne.

Insecure/Nesvá je jednou z novinek, kterou nabídla stanice HBO. Jde o "dítko" komičky Issy Rae, které se částečně inspirovalo u její webové série Awkward Black Girl. 

Televizní verze se dá jednoduše popsat jako příběh (téměř) třicátnice, která si uvědomí, že chce od života něco víc než má. 

A ne, že by se jí někdo mohl divit. Její přítel nejraději tráví čas válením se na gauči a sledování videí o cvičení a v práci si jí moc neváží. Během svých 29. narozenin si tak uvědomí, že ztrácí čas a rozhodne se s tím něco udělat. 

Zní to jako neoriginální námět a asi je, ale je podán docela lákavou formou. V první řadě je hlavní hrdinka Issa Dee (Issa Rae) vcelku sympatická slečna. Není to žádná kráska, ale ani šeredka, je inteligentní, ale také dost zakřiknutá, ovšem ne tolik, aby to v klubu nerozjela a nezarapovala o p*čce své kamarádky.

Asi každý si najde něco, co se mu bude na Isse líbit. Je pravda, že Insecure zřejmě osloví hlavně černošské publikum, ale já mám poměrně světlý odstín pleti a stejně mi první díl přišel fajn. Jistě, některé vtípky mi asi nedošly, protože byly cíleny právě na afro-americké diváky, ale i tak jsem se příjemně bavil. 

Seriál to nepřehání, netlačí na pilu, působí docela realisticky, není přitažený za vlasy. Je, jak se říká, "ze života", ale to neznamená, že by nebyl vtipný. Některé chvilky jsou opravdu velmi úsměvné a není k tomu potřeba potlesk publika nebo podobné televizní berličky. 

Nejsympatičtější na seriálu je to, že hlavní postava je sice trochu jelítko, ale současně, když už je toho na ní moc, má docela ostrý jazyk a umí ostatní velmi slušně "odpálkovat". 

To mě přivádí k upozornění, že pokud se vám rolují ponožky ve chvíli, kdy slyšíte sprosté slovo, tak vás asi Insecure zaskočí. Vulgarismů je v něm docela dost. Ale přestože já nejsem zrovna člověk, který by měl podobné výrazy v oblibě, v tomto případě mi vůbec nevadily, protože nebyly násilně vtlačené do děje, ale byly součástí rozhovorů, které působily přirozené a člověk neměl problém si představit, že se takhle dvě kamarády opravdu ve svém soukromí baví. 

Kdyby mě někdo nutil stručně popsat seriál, tak bych řekl, že je to taková černošská variace na Bridget Jones. A to je pochvala. Je to zábavné, je to svižné, je to uvolněné. 

Ve zkratce:

Insecure asi nejvíce osloví černošské diváky, ale i ostatní zvládne pobavit. Hlavně a především díky hlavní postavě, která je sice tak trochu "telátko", ale současně někdo, komu se dá fandit. První díl novinky HBO má rychlý spád, je vtipný, ale netlačí na pilu. Je to jednoduše moc sympatická podívaná.

Klady

+: Hlavní hrdinka
+: Zábavný ale za vlasy nepřitažený humor

Zápory

-: Některé momenty pochopí asi jen afroameričtí diváci

Hodnocení: 80 %

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat