Deadpool & Wolverine: Tři důvody, proč (ne)jít do kina



Zachránil Deadpool Marvelovské filmové universum?

Marvelovské filmové universum (MCU) kvalitativně v posledních letech dost pokulhává a byť je úctyhodné, že Marvel zkouší žánrově experimentovat (po čemž ostatně fandové volali), zdá se být jasné to, že diváci na to nejsou úplně připraveni. 

Došli jsme tedy do fáze, kdy MCU potřebuje trochu nakopnout a doufalo se a věřilo, že to se povede filmu Deadpool & Wolverine (2024), kdy jde o první mládeži nepřístupnou marvelovku, první film Deadpool, který vzniká pod taktovkou Marvelu a jde o dlouho očekávaný návrat Hugha Jackmana do role Wolverina. 

Karty byly rozdány dobře, tržby zřejmě budou rekordní, ale jak je na tom samotný film? A abychom vás v dnešní uspěchané době příliš nezdržovali, půjdeme na to trochu jinak a místo klasické recenze vsadíme na tři velké klady a tři zápory téhle komiksovky.

Proč do kina jít:

1) Wolverine a Deadpool jsou dokonalá dvojka

Pokud jste už v minulosti viděli jakýkoliv společný rozhovor s Hughem a Ryanem Reynoldsem (Deadpool) musí vám být už v první minutě jasné, že si tihle dva dokonale sedli. Ale zatímco během interview jsou rozverným duem, ve filmu jsou v podstatě protiklady, kdy je Wolverine zasmušilým rezignovaným bručounem, zatímco Deadpool je (jak je u něj zvykem) ukecaná osina v zadnici, která má hodně rozbitý morální kompas, dětinské (ale fungující) vtípky a jeho chovaní je naprosto nevyzpytatelné. A očividně i v komiksových filmech platí, že se protiklady přitahují. Respektive dokonale doplňují. Je to hlavně a především díky hereckým představitelům, kteří jsou výteční, jak v odlehčených, tak emotivních momentech.

2) Cameo, kam se podíváš

To, že se dočkáme obrovského množství (vlastně si nevybavujeme moc projektů, kde by jich bylo víc) cameo rolí bylo jasné už delší dobu. Skoro každý den se objevovala nová informace a nejen, že se většina z nich potvrdila, ale pár z nich vás možná i překvapí. A další věc, která překvapí je, že některá z nich nejsou jen o tom, že se daní herci mihnou na plátně tak rychle, že si jich ani nevšimnete, ale určití jedinci poměrně výrazně zasáhnou do dění.

3) Je to dospěle nedospělá marvelovka

Jak asi víte, jde o první film z MCU, který je mládeži nepřístupný a využívá toho naplno. Není řeč jen o brutalitě (kterou se ale rozhodně nešetří), ale třeba o hodně politicky nekorektním humoru nebo sexuálních narážkách. Ne, není to intelektuální humor, ale ten od Deadpoola nikdo nečeká a ten, kdo tvrdí, že se u jeho filmů nezasmál, se v duchu smál ještě víc, než my ostatní nahlas.

Bonusová zmínka:

Zapomenout nesmíme ani na soundtrack. Ten je velmi svérázný, což znamená, že hudba na první pohled k tomu, co se děje na plátně vůbec nesedí, ale ve finále funguje skvěle, aniž bychom pro to měli jakékoliv vysvětlení a začínáme přemýšlet o tom, že si soundtrack z filmu přidáme do našeho playlistu oblíbených songů.

Co by vás mohlo zaskočit:


1) Je to fanservice

Už po pár minutách sledování filmu vám bude jasné, že tohle je určeno hlavně a především pro ty, kteří se nadprůměrně orientují v komiksovém žánru. Třetí Deadpool byl očividně natočen, aby potěšil věrné fandy Wolverina a Deadpool a komiksovek obecně. Což ale znamená, že ti, kteří nemají úplně poctivě nakoukáno mohou být zmateni, protože se na ně bude valit jedna postava a odkaz za druhým. Ne, že by se úplně nudili, ale plno vtípků a cameo rolí v jejich případě vyjde naprázdno.

2) Příběh nevyrazí dech

To nás přivádí k tomu, že děj není úplně to pravé ořechové a vypadá to, že slouží hlavně k tomu, aby na něj byla navázána hromada pomrknutí na fandy. Není vysloveně špatný, ale jde o průměrnou komiksovou zápletku, kdy jsou technicky řečeno rizika hodně velká, ale nepůsobí to tak. V podstatě jde o směsici cameo, gagů, odkazů, které jen tak tak drží na hlavní dějové lince.

3) Potitulková scéna

Tohle není vysloveně zápor, protože už se před premiérou objevila upozornění, že potitulková scéna nebude mít výrazný dopad na MCU a to také platí. Nebudeme ji prozrazovat, ale jde spíše o vtipný moment než něco, co by bylo příslibem velké budoucnosti Deadpool a Wolverina v Marvelovském filmovém universu. Film nabízí dvě potitulkové scény, kdy je jedna milým vzpomínkovým sestřihem a druhá byla natočena přímo pro film a jak už jsme zmínili, je to komický ale ne zásadní moment.

Hodnocení:

Deadpool & Wolverine je hlavně a především milostným dopisem pro věrné fanoušky zmíněné dvojice, kdy je příběh trošku chatrnou kostrou sloužící hlavně k tomu, aby na ni byla navěšena hromada skvělých cameo výstupů, pubertálních vtipů a rýpnutí do Foxu, Marvelu nebo Disneyho. A funguje. Tedy, pokud jste fanouškem komiksových projektů. Ti, kteří se v nich příliš neorientují si dlouho očekávaný film neužijí ani z poloviny tak dobře jako my, které ostatní nazývají nerdy a geeky.

Verdikt: 80 %




Zdroj: Marvel Studios (úvodní fotografie)
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat