Ve věku 93 let zemřel James Earl Jones, hlas jednoho z nejvíce ikonických padouchů ve filmové historii


 Odpočívej v pokoji.

Filmové fandy po celém světě zasáhla velmi bolestná zpráva, ve věku 93 let nás opustil herec James Earl Jones. Jde o jednoho z mála lidí, který získal sérii cen nazvanou EGOT (Emmy, Grammy, Oscara i Tony) a je popisován jako herec s nesmírně rozmanitým rozsahem.

Na kontě má desítky a desítky různých filmů a seriálů, ale do srdcí mnoha lidí se zapsal hlavně díky svému nezapomenutelnému hlasu, který propůjčil jednomu z nejvíce ikonických padouchům ve filmové historii a to Darthu Vaderovi ze Star Wars nebo legendárnímu Mufasovi ze Lvího krále (jak animované verze, tak hraném remaku). Nezapomenutelný byl i jako král v kultovní komedii Cesta do Ameriky (1988).

Za svůj život James ztvárnil množství rozmanitých rolí jak v divadle, tak v televizi a samozřejmě i ve filmu. Za své výkony posbíral množství cen a dokonce získal i čestný doktorát Harvardovy univerzity. 

James zemřel 9. 9. 2024 v rodinném kruhu, příčina smrti zatím prozrazena nebyla. 

K jeho odchodu se vyjádřil i šéf společnosti Disney Robert A. Iger, který poznamenal:

"Od laskavé moudrosti Mufasy, přes děsivou hrozivost Dartha Vadera, James Earl Jones propůjčil svůj hlas některým z nejlepších postav ve filmové historii. Oceňovaný divadelní herec, který si zahrál ve více než 200 filmech a seriálech přivedl k životu příběhy, kterým poskytl svůj jedinečný působivý projev a skutečnou hloubku ducha a zanechal nesmazatelnou stoupu v srdcích několika generací diváků."

Zdroj: CNN, Star Wars Net (úvodní fotografie)

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat