Studia se rozhodla bojovat proti toxickým divákům, pomůžou jim praví fandové

 Bude to mít efekt?

Jedním z ne zrovna milých aspektů, pokud se bavíme o dnešních filmech, seriálech a hrách a dalších zábavních projektech, je něco, co je označováno review-bombing. 

Zjednodušeně jde o to, že organizované skupiny lidí extrémně špatně hodnotí určité projekty z jiných důvodů, než je kvalita. Často je to proto, že jim přijdou takzvaně "woke", vyskytují se v nich členové etnických nebo sexuálních minorit, případně dané filmy, seriály atd. kritizují nebo zesměšňují určité politické ideologie. 

Pravdou je, že podle statistických údajů rozhodně neplatí ono známé pořekadlo "Go Woke, Go Broke" a mnohdy review-bombing neuškodí tolik, kolik by si jeho iniciátoři přáli, ale zdá se, že i tak toho začínají mít studia "plné zuby", protože se rozhodla přestat být pasivní a mají v plánu vyrazit do útoku. 

Jak? Zdá se, že budou sestavovat takzvané Focus Groups poskládané z oddaných fanoušků dané látky. Focus Groups jsou ve stručnosti moderované diskuse s určitou skupinou lidí, které mapují to, jaké názory mají dané osoby například na výrobek nebo v tomto případě film/videohru.

Vypadá to, že studia nyní začnou sestavovat Focus Groups nejen z "běžných" diváků, ale i jednotlivců, kteří jsou zarytými milovníky určitého materiálu a případně pak upravovat své projekty na základě výsledků, které během diskusí získají. Ostatně, jsou to často právě tihle fandové, kteří jsou online nejhlasitější a někdy i poměrně toxičtí a útoční. 

Na jednu stranu je to asi dobrý nápad, konzultovat právě s touto skupinou lidí, na tu druhou to může být tenký led, protože zarytí fanoušci mohou tvořit úzkou skupinu diváků a ostatní by mohli být z filmů a seriálů zmatení, pokud by byly natáčeny hlavně pro megafandy. Nezbývá než doufat, že studia budou myslet i na ty, kteří o předloze nemají nastudován každý detail.

A jednu věc je na místě asi dodat, kritika je často zasloužená, ale argumenty podložená kritika. Ovšem stačí se podívat na mnohé servery, kde lidé hodnotí různé projekty a najdete tam hromadu uživatelů, kteří jsou schopni udělit nejhorší možné hodnocení, protože se na dvě minuty na obrazovce objeví homosexuální postava nebo zazní vtip mířící na určitou politickou ideologii. Tak málo stačí, aby se někdo pokusil zorganizovat nenávistnou kampaň, která někdy končí i vyhrožováním tvůrcům a hercům a to prostě není cool a hotovo.

Zdroj: Variety, Marvel Studios (úvodní fotografie)

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat